Om mig

Mitt foto
Jag är en teknikintresserad tjej som jobbar i en mansdominerad bransch. Jag är gärna först på och testar med stor nyfikenhet nya saker, men helst teknikprylar. :) Min favoritpryl (f.n.): Sony Ericsson BT MBW-200 Sparkling Allure.

6 april 2011

Stopp för massbyten i PPM fr o m idag

Idag beslutade pensionsarbetsgruppen att sätta stopp för massbyten i PPM systemet. Man tillmötesgår då krav från Pensionsmyndigheten. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson räknar med att stoppet ska vara infört inom några månader.

Vad är ett s k massbyte och vad har det för effekt för den stora massan?
Fondförvaltare utför samtidiga byten av fonder för uppemot 100 000 pensionssparare, vilket skapar problem för fondbolagen som plötsligt får stora köp- eller säljorder. Det kan i sin tur drabba övriga sparare i fonderna. Flera fonder har också aviserat att man vill ta bort sina fonder från Pensionsmyndighetens fondtorg.

Pensionsmyndigheten lade förslag på två varianter. Den ena var att begränsa byten och den andra att stoppa massfondbyten, där alla som vill byta får gå till fondtorget. Pensionsgruppen, där de ansvariga för pensionssystemet i de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna har företrädare, valde det skarpaste förslaget.

Alla kommer alltså ha möjlighet att byta sina premiepensionsfonder, men det ska ske via fondtorget. Individuellt. Det var avsikten från början när systemet skapades. Förvaltningstjänster kan fortfarande användas, men varje byte måste ske via respektive individs fondsida.

Läs mer på:
http://pensionsmyndigheten.se/
http://www.e24.se/pengar24/pension/stopp-for-massbyten-i-ppm_2725423.e24 http://di.se/Artiklar/2011/4/5/232181/Stopp-for-massbyten-i-PPM/

Inga kommentarer: